Radar Extra – De Woningnoodramp

In deze eerste uitzending van Radar Extra, de Woningnoodramp, praat Antoinette met starters en doorstromers die in hun zoektocht naar een betaalbare woning vastlopen. Wie hebben er nou het meest te lijden van de stijgende huizenprijzen en het schaarse aanbod? Hans van der ploeg, Directeur van VBO, een brancheorganisatie voor makelaars, laat Antoinette het treurige aanbod zien voor starters op de huur- en koopmarkt in de omgeving van Voorburg en Leiden.
Hoe lastig het is om een woning te vinden met een modaal salaris, weet Chiara van den Bekerom. Ze huurt met haar zus een appartement dat ze niet alleen zou kunnen bekostigen en een koopwoning is voor haar bijna niet te krijgen. Haar zus wil in de toekomst gaan samenwonen dus Chiara overweegt opnieuw bij haar moeder in te trekken.

Volgens woningmarktexpert Peter Boelhouwer van de Technische Universiteit Delft, zijn het niet alleen starters zoals Chiara die vast lopen maar eigenlijk iedereen met een modaal inkomen. Wie in aanmerking komt voor een huurwoning, staat al snel tien jaar op een lijst. Wie op zoek gaat naar een nieuwbouwwoning moet, ook buiten de randstad, zo’n vierhonderdduizend euro betalen.

Finch van Maaren monteerde twee uitzendingen Radar Extra bij AVROTROS. De eerste uitzending werd door ruim 1,5 mensen bekeken.